Bilimsel Şüphecilik Sempozyumu

20-21 Nisan 2019

Bilimsel Şüphecilik Nedir?

Skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen felsefi görüştür. Bilimsel şüphecilikte ise şüphe, dogmatik düşünceden kurtularak doğru olana varmak içindir.

EBAT

Her yıl yaptığı bilimsel araştırma çalıştayları, şimdiye kadar düzenlediği 7 yaz/kış okulu, 3’ü uluslararası 8 kongre, çeşitli alt grup çalışmaları ve 15’i uluslararası 60’tan fazla yayın ile EBAT, okulumuzun hep büyük bir değeri oldu.

Yalansavar

Yalansavar, eleştirel düşünce ve bilim tutkunlarının bir araya gelerek oluşturduğu gönüllü bir platform. Amacı sağlıklı bir toplum için elzem olan eleştirel düşünce alışkanlığını yaymaya katkıda bulunmak ve muhtelif asılsız iddiaları irdelemek.

Alanında Uzman Konuşmacı

Oturum

Gün

Etkinlik Hakkında

İnsanlık tarihi boyunca üretilen bilgilerin fazlalığını düşünün. Peki bunların ne kadarı doğru ve bilimsel? Bilimsel olduğu iddia edilen bir bilgiyle karşılaştığımızda bunu nasıl ölçeriz? Bu soruları cevaplamak ve çoğunluğun doğru olduğuna inandığı birtakım temelsiz iddiaları, eleştirel düşünceyle irdelemek için Ege Bilimsel Araştırma Topluluğu olarak sizleri Yalansavar ekibiyle Bilimsel Şüphecilik Sempozyumu‘na davet ediyoruz. 5 uzman konuşmacı ve 11 oturumla 20-21 Nisan 2019’da bilim ve skeptisizm dolu iki günü kaçırmayın!

Yalansavar hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

20 Nisan 2019 Cumartesi

09.00 – 09.30  Kayıt

09.30 – 10.00  Açılış

10.00 – 10.45  1. Oturum: Eleştirel Düşünce ve Bilimsel Skeptisizm (Bahadır Ürkmez)

10.45 – 12.00  2. Oturum: Aşı Karşıtlığı (Dr. Işıl Arıcan)

12.00 – 13.00 Öğle Arası

13.00 – 14.00  3. Oturum: Workshop: Rakamları Anlamak (Facilitator: Dr. Kaan Öztürk)

14.00 – 14.45   4. Oturum: Enerji Şarlatanlıkları (Dr. Kaan Öztürk)

14.45 – 15.00  Ara

15.00 – 16.00  5. Oturum: Safsatalar ve Heuristicler (Dr. Tevfik Uyar)

16.00 – 17.00 6. Oturum: Komplo Teorileri (Serdar Başeğmez)

21 Nisan 2019 Pazar

09.15 – 10.00 1. Oturum: Elektromanyetizma (Dr. Kaan Öztürk)

10.00 – 10.45  2. Oturum: Zehirli Mantarlar da Doğaldır! (Serdar Başeğmez)

10.45 – 11.00 Ara

11.00 – 12.00 3. Oturum: Sapla Samanı Ayırmak (Dr. Işıl Arıcan)

12.00 – 13.00  Öğle Arası

13.00 – 13.45  4. Oturum: Skeptisizm Tarihinden İlginç Olaylar (Bahadır Ürkmez)

13.45 – 14.45  5. Oturum: Panel: Medya ve Tıp (Moderatör: Dr. Tevfik Uyar)

14.45 – 15.00  Ara

15.00 – 15.45  Yalansavar Ekibi ile Soru Cevap

Tarih: 20-21 Nisan 2019
Yer: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi

Etkinliğe Kalan Süre

Gün(ler)

:

Saat(ler)

:

Dakika(lar)

:

Second(s)

Etkinliğimizde Yer Alan Konuşmacılarımız
Işıl Arıcan, M.D.

Işıl Arıcan, M.D.

Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü

1996 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Muhtelif sağlık kuruluşlarında hekimlik ve sağlık sektöründe yöneticilik yaptıktan sonra 2006 yılında Fransa’da Dünya Anti-Aging Derneği bünyesinde düzenlenen eğitim programına katıldı ve buradan Anti-Aging & Wellness sertifikası aldı. 2008 yılında ABD’ye yerleşti, burada California State Üniversitesi’nde Sağlık Bilişimi odaklı Sağlık Yöneticiliği yüksek lisansını tamamladı.  Yüksek lisansı takiben danışman olarak Silikon Vadisi ve San Francisco çevresindeki pek çok sağlık kurumuna sağlık bilişimi, sağlık yönetimi ve sağlık sektöründe liderlik konularında destek verdi. 2014 yılından beri Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü olarak çalışmaktadır. Çalıştığı belli başlı konular klinik verilerin sağlık hizmet kalitesini artırmadaki rolü, sağlık verilerinin toplum sağlığını iyileştirmedeki yeri, sağlık verileri ile öngörü (predictive diagnostics) ve koruyucu hekimlik, mobil teknolojilerin dijital sağlık hizmetlerindeki rolü ve bilgi işlem destekli hasta – hekim iletişimidir.

Profesyonel çalışmalarının yanısıra, Türkiye’de eleştirel düşünce alışkanlığı ve bilim okur yazarlığını yerleştirmek için de çalışmalar yapan Dr. Işıl Arıcan, Yalansavar isimli eleştirel düşünce ve bilimsel skeptisizm konulu web sitesinin kurucusu ve yazarı, gene aynı adlı podcastın da yapımcısı ve sunucusudur. İlaveten tıp ve bilim tarihi konulu yayın yapan kendi kurduğu Trepanasyon isimli bir blogda da muhtelif makaleler yayımlamaktadır.

Kaan Öztürk, Ph.D.

Kaan Öztürk, Ph.D.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nde Araştırmacı ve Öğretim Üyesi

İstanbul’da doğdu. İstanbul Lisesi ve Boğaziçi Fizik mezunu. Rice Üniversitesi‘nde uzay fiziği alanında doktora yaptı. Işık ve Yeditepe üniversitelerinde ders verdi. 2015-2016 döneminde Rice’da ziyaretçi araştırmacı olarak çalıştı. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde ders veriyor ve veri bilimi konularında çalışıyor. Yalansavar, Açık Bilim ve Veri Defteri’ne katkıda bulunuyor.
Tevfik Uyar, Ph.D.

Tevfik Uyar, Ph.D.

Uçak Mühendisi ve Ödüllü Bilim Kurgu Yazarı

Eskişehir’de doğdu. 2007 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını ve doktorasını işletme anabilim dalında yönetim ve organizasyon üzerine gerçekleştirdi ve örgütsel davranış, risk algısı gibi konularda çalıştı. Açık Bilim’in kurucularındandır ve podcast kanalının yayın yönetmenliğini yapmaktadır. Yalansavar ve Herkese Bilim Teknoloji’de yazmaktadır. Aynı zamanda ödüllü bir bilimkurgu yazarıdır ve öyküleri pek çok dergi ve antolojide yer almıştır.

Kitapları : İz Odası (2011), Astrolojinin Bilimle İmtihanı (2015) ve Tek Kişilik Firar (2016)

Çevirileri : İrrasyonel (Stuart Sutherland – 2015), Yalancılar ve Sahtekârlar Ansiklopedisi (Roelf Bolt – 2015) ve Başkalarının Aklı (Tali Sharot – 2018)

Serdar Başeğmez

Serdar Başeğmez

Mühendis

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümünde tamamladı. Burada sosyal ağlar, girişimcilik ve yönetim kuramları üzerine çalıştı. 1996 yılında başladığı çalışma hayatına 2003 yılında kurduğu Developi Bilgi Sistemleri bünyesinde devam etmekte ve kurumsal sosyal ağlar, işbirliğine dayalı iş süreçleri ve bilgi yönetimi alanlarında çalışmaktadır.

Serdar, 2010 yılından bu yana Yalansavar ekibinde yer almaktadır. Eleştirel düşünce ve bilim tutkunlarının bir araya gelerek oluşturduğu gönüllü bir platform olan Yalansavar, sağlıklı bir toplum için elzem olan eleştirel düşünce pratiğini geliştirmeye katkıda bulunmayı ve muhtelif asılsız iddiaları irdelemeyi amaçlamaktadır.

Bahadır Ürkmez

Bahadır Ürkmez

Mühendis

Eskişehir’de doğdu. İzmir Fen Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu. Mühendislik, web tasarımı, veri tabanı yönetimi, çimento sektörüne danışmanlık gibi çok farklı alanlarda özel sektörde ve kendi şirketinde çalıştı. Şimdilerde perakende sektöründe faaliyet gösteriyor ve fotoğraf çekiyor. Ege Üniversitesi Biyomühendislik Fakültesi’nde 3 sene Eleştirel Düşünce ve Bilimsel Şüphecilik dersi verdi. Yalansavar’a elinden geldiğince katkıda bulunarak ülkemizde eleştirel düşüncenin gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyor.

Konaklama Detayları ve Diğer Bilgiler

Sizler için üç farklı konaklama seçeneği sunuyoruz.

●Ege Üniversitesi Öğrenci Köyünde konaklayacaklar:

2-3 kişilik odalarda, oturumların gerçekleşeceği Muhittin Erel Amfisi’ne 5 dakikalık; metro istasyonuna 15 dakikalık yürüme mesafesinde. Daha detaylı bilgi için tıklayınız.

●Ege Üniversitesi Konuk Evinde konaklayacaklar:

Tek veya 2-3 kişilik odalarda, oturumların gerçekleşeceği Muhittin Erel Amfisi’ne metro ile 10 dakika mesafede. Daha detaylı bilgi

için tıklayınız.

 

Konaklamalı kayıtlarımız kapanmıştır. İlginiz için teşekkür ederiz.

Alternatif konaklama seçenekleri olarak Anemon Otel ve İzmir Uygulama Oteli ile görüşebilirsiniz.

Seçiminize Göre Katılım Ücretleri

Bilimsel Program

Bilimsel Program: 20₺

Not: Bilimsel katılım ücretine katılımcı kartı, katılım belgesi, ikramlar ve öğle yemekleri dahildir.

Bilimsel Program + Konaklama

1) Bilimsel Program + Ege Üniversitesi Konukevi’nde Tek Kişilik Odalarda Tek Gece Konaklama: 100₺

2) Bilimsel Program + Ege Üniversitesi Konukevi’nde 2-3 Kişilik Odalarda Tek Gece Konaklama: 90₺

3) Bilimsel Program + Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü’nde 2-3 Kişilik Odalarda Tek Gece Konaklama: 50₺

Kayıtlarımız dolmuştur. İlginiz için teşekkür ederiz.

İletişim ve Sosyal Medya

Mail

ebatsempozyum@gmail.com

Telefon/Whatsapp

02323903279

Adres

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
No:9, 35100 Bornova/İzmir